Keresés

Online jegyvásárlás

Múlt és jelen

 

a kezdetek
A FÜRDŐ TÖRTÉNETE

A Szent Gellért fürdő története egy ősi fürdővel kezdődött, a forrásáról elsőként egy X. századi krónika tesz említést. A fürdő ma is látogatható épülete helyén az első említésre méltó épület, egy Szent János által, a feljegyzések szerint 1178-ban alapított kórház volt, amelyben pestises betegeket kezeltek. Ezt követően II. András épített a közelben egy kórházat, melyben lánya, Szent Erzsébet leprás betegeknek nyújtott segítséget. Ezek alapján bizton állíthatjuk, hogy a mai Szent Gellért fürdő vízének csodás gyógyhatása már ekkor is ismert volt.

A XVII. században tűnt fel elsőként a Sáros fürdő elnevezés, melyet a fürdő a forrásból a vízzel együtt feltörő iszapról kapta. A Sáros fürdő épületének lebontása volt a mai napig üzemelő Szent Gellért gyógyfürdő megszületésének első lépése.

 

 

XX. század
A FÜRDŐ TÖRTÉNETE

 

Az épület megtervezésére 1905-ben kiírt pályázaton nem egy, hanem három építész végzett az első helyen. Végül a Sebestyén Artúr és Hegedűs Ármin duó és Stark Izidor által benyújtott két tervrajz fúziójából született meg a mai Gellért fürdő épülete.

 

A Szent Gellért fürdő 1918. szeptember 26-án reggel 7 órakor nyitotta meg kapuit, a nyitást követő 3 órában már több mint 200 fürdőző élvezte az újonnan átadott medencéket. 

 

A Szent Gellért fürdő és hotel a főváros első luxuslétesítménye volt, illetve sokáig Európa egyik legmodernebb komplexumaként volt számon tartva.